RC-veneiden nopeaa ja sulavaa menoa on upea katsella! Ei olekaan ihme, että monilla venemessuilla, kuten Naantalin Venemessuilla vuonna 2016, nähtiin ohjelmanumeroina RC-veneiden ajonäytöksiä, jotka olivat pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry:n ja Miniveneilijät ry:n järjestämiä. Molemmat yhdistykset ovat olleet toiminnassa jo yli 40 vuotta. Kerromme seuraavaksi lyhyesti näiden yhdistysten toiminnasta, minkä jälkeen kerromme siitä, miksi rc-veneillä on itseoikeutettu paikkansa monien venemessujen suosittuina ohjelmanumeroina.

Miniveneilijät ry

Miniveneilijät ry toimii pääkaupunkiseudulla ja sen toiminta alkoi 70-luvulla. Kerho on ottanut osaa kansainvälisiin kilpailuihin ja MM-kilpailuihin. Toiminta on ollut ahkeraa myös 2000-luvulla ja onpa yhdistyksen joukoista saavutettu jopa maailmanmestaruuksiakin.

Hydro-Kilta ry

Hydro-Kilta ry toimii Maskussa, ja kaudella 2019 sen tavoitteena oli osallistua alueen harrastemessuille. Hydro Kilta ry pitää alueellaan yllä aktiivista rc-veneharrastustoimintaa.

Miksi rc-veneillä on itseoikeutettu paikka venemessuilla?

Rc-venenäytökset tuovat venemessuille erityisen mielenkiintoista katseltavaa. Näiden sulavaliikkeisten ja -linjaisten veneiden kisailua on jännittävää katsoa ja ne tuovat veneet lähelle hyvin monenlaisia katsojia. Venemessujen yleisö on jo lähtökohtaisesti erityisen kiinnostunut veneistä ja rc-veneet tuovat veneisiin hieman toisenlaisen aspektin. Messuilta voikin löytyä myös uusia potentiaalisia rc-veneharrastajia. Harrastajien ikähaarukaksi arvioidaan noin 13–70-vuotta ja myös venemessuilla saavutetaan monia tähän ikähaarukkaan kuuluvia veneintoilijoita.

Rc-veneseuroissa keski-iän arvioidaan olevan noin 50 vuotta. Veneluokista löytyy kuitenkin erittäin eritasoisia luokkia, joten lajin harrastamisen aloittaminen on helppoa, sillä sen voi tehdä oman tasoisessa veneluokassa. Venemessut ovat oivallinen kohtaamispaikka rc-veneharrastajille ja lajista kiinnostuneille potentiaalisille lajin uusille harrastajille, ja jo tästä syystä rc-veneillä on itseoikeutettu paikkansa venemessujen ohjelmistossa.

Harkitessasi rc-veneharrastusta on hyvä tietää, että usein rc-veneharrastus tulee myös edullisemmaksi kuin rc-autoharrastus, sillä tavallisesti veneisiin tarvitsee ostaa autoja vähemmän varaosia. Rc-veneidenkin kohdalla on tärkeää huolehtia veneiden asianmukaisesta huollosta, jotta vene kestää hyvin aktiivikäyttöä.

Isoimmat venemessuilla nähtävät veneet ovat yleensä noin 1,5 metrin pituisia ja niiden huippunopeus voi saavuttaa 100 km/h. Nämä veneet ovat erityisen näyttäviä ilmestyksiä! Aivan kaikissa paikoissa ei näin suurilla veneillä tosin päästä ajamaan ja monesti hieman pienemmät, 50–80-senttiset sähköveneet ovatkin monikäyttöisempiä.