Rc-helikopterin lennätykseen tulee valmistautua huolella, jottei tulisi aiheuttaneeksi vahinkoa tai suoranaisia vaaratilanteita. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä siitä, kuinka rc-helikopterin lennätykseen tulee valmistautua. Aivan ensimmäiseksi kerromme kuinka tärkeää aloittelijan on aloittaa lennonopetuksesta – niin simulaattorilla kuin opettajankin johdolla. Tämän lisäksi on erittäin tärkeää varmistaa oman lennokin kunto ennen kuin sen laskee liitämään taivaalle. Löydät vinkkejä myös lennokin kunnon tarkistamiseen tästä artikkelista.

Aloita lennonopetuksesta

Jos olet aloitteleva rc-harrastaja, on hyvä valmistautuminen kaiken A ja O. Jos olet jo tässä vaiheessa tutustunut laadukkaaseen lennokkioppaaseen ja osallistunut lennokki- ja kopterifoorumien keskusteluun, on aika ottaa osaa lennonopetukseen. Aloittelevan harrastajan ei nimittäin koskaan tulisi lähteä lennättämään ilman valvontaa ja ohjausta eikä valvomaan ja ohjaamaan kannata valita ihan ketä tahansa, vaan tähän tehtävään kannattaa valita kokenut rc-harrastaja, joka tietää mitä tekee. Ilmassa lentävät rc-laitteet voivat nimittäin saada osaamattomissa käsissä aikaan melkoista vahinkoa. Ne voivat myös aiheuttaa fyysisiä vammoja ja loukkaantumisia, ellei lennättäjä tiedä mitä tekee. Lisäksi lennättäjän tulee tietää, millä korkeudella milläkin alueella saa laitetta lennättää. Tässäkin aloittelija saattaa tarvita kokeneemmän lennättäjän neuvoja ja ohjausta.

Aluksi on tärkeää opetella peruslennätystä, jonka tulee tapahtua opettajan ohjauksessa ja valvonnassa. Kun peruslennätys alkaa sujua, on aika opetella koneen nousuja. Lopuksi voidaan harjoitella laskeutumista. Jotta aloittelija oppisi laitteen peruslennättämisen tulee hänen yleensä harjoitella noin 2 – 5 tunnin verran. Lennokin ominaisuudet vaikuttavat oppimisaikaan, samoin esimerkiksi harjoituskertojen tiheys. Esimerkiksi Tero Vartiainen toimii rc-helikopterikouluttajana Pinsiössä. Joistakin kerhoista löytyy myös lennätyssimulaattori, jonka avulla voi harjoitella ohjaamista. Simulaattoria voi käyttää jo ennen kuin varsinainen lennätysopetus on alkanut ja itse asiassa on jopa suotavaa aloittaa harjoittelu simulaattorilla. Simulaattorilla harjoittelu on turvallista ja tehokasta.

Varmista lennokkisi kunto

Saatat jo odottaa innoissasi ensilentoasi. Ennen kuin lähdet lennättämään mitään rc-laitetta on kuitenkin tärkeää tarkistaa, että laite on tekniikkansa osansa kunnossa. Aloitteleva harrastaja tarvitsee kokeneen harrastajan apua laitteensa tarkistamiseen. Perustarkistusten jälkeen kokeneen harrastajan on hyvä antaa tehdä laitteelle koe- eli trimmilento ennen varsinaisen lennätysopetuksen ja -harjoittelun aloittamista.