Rc-autoharrastus on hauska ja vauhdikas harrastus, jonka parissa aika kuluu mukavissa merkeissä. Harrastuksen kautta voi kuitenkin myös oppia todella paljon. Tämä artikkeli valottaa rc-autoharrastuksen opetuksellista puolta.

Rc-harrastus parantaa reaktiokykyä ja käsi-silmäkoordinaatiota

RC-harrastus auttaa parantamaan harrastajan reaktiokykyä. Samalla harrastaja harjoittaa käsi-silmäkoordinaatiotaan. RC-autot ovat nopeita menopelejä ja niiden sujuva ohjaaminen vaatii nopeita reaktioita ja oikeanlaisia ohjaustoimia. Lapsen onkin hyvä oppia hallitsemaan rc-autonsa tilanteessa kuin tilanteessa.

Opi harrastuksen kautta teknisiä tietoja ja taitoja

Rc-autoharrastus on oivallinen tapa oppia mekaniikan ja sähkölaitteiden toiminnan perusteita. Kun tämä tehdään hauskalla ja lapsen ikätasoa vastaavalla tavalla, voivat tulokset olla hämmästyttäviä. Harrastuksen kautta lapsi saa tilaisuuden tutustua esimerkiksi siihen, millainen tekniikka saa rc-auton liikkumaan. RC-autot on usein helppo riisua, jolloin lapsi pääsee tarkastelemaan niitä erityisen läheltä. Samalla hän saa käsityksen siitä, millaiset seikat vaikuttavat auton ohjattavuuteen.

Ota lapsen kanssa tarkempi katsaus auton rengasvalintoihin

Jo pelkästään auton rengasvalinnoilla voidaan vaikuttaa auton nopeuteen ja sen käyttäytymiseen. Lapsen tutkiessa ja kokeillessa erilaisia vaihtoehtoja hän saa pian ahaa-elämyksiä, jotka auttavat häntä tekemään oikeita valintoja. Yleisenä vinkkinä voidaan sanoa off road -renkaiden olevan yleensä hyvä valinta ajettaessa päällystämättömillä teillä. Kun ajetaan päällystetyillä teillä, ovat touring-renkaat yleensä parempi valinta. Tosin myös näissä rengastyypeissä esiintyy eroja, joihin lapsen on hyvä tutustua.

Anna lapsen kokeilla, kuinka autonrenkaiden pinnan muodot vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin. Kokeilkaa yhdessä vaikkapa renkaita, jotka on kuvioitu pienin piikein ja vaihtakaa tämän jälkeen auton alle renkaat, joista löytyy aikaisempaa suuremmat piikit. Mitä tapahtuu? Kuinka auton käyttäytyminen muuttuu? Millaisille pinnoille sopivat pienet piikit? Entäpä suuret piikit? Tällaisten asioiden pohtiminen auttaa lasta ymmärtämään syy-seuraussuhteita ja tekemään mahdollisimman optimaalisia rengasvalintoja.

Tarkastelkaa myös muita rc-autojen ohjattavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Lapsen kanssa kannattaa tarkastella myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat rc-autojen ohjattavuuteen. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi auton jousitus ja sen iskunvaimentajat. Huolla auton iskunvaimentimet yhdessä lapsen kanssa ja anna lapsen tutkia vaimentimien toimintaperiaatteita. Näin hän oppii jälleen lisää auton toiminnan syy-seuraussuhteista ja iskunvaimentajan tarkoituksesta.